Stress og søvn

Hvordan føler du deg når du våkner om morgenen? Føler du deg uthvilt, eller kanskje du føler at du har ligget urolig hele natten, ikke klar for å starte dagen eller er du klar for å gripe dagen?

Uansett om du er en morgenfugl, eller en nattugle – er søvnkvaliteten vår viktig for hvordan hverdagen våres blir. For lite søvn, mye stress eller dårlig søvnkvalitet kan gi kroniske plager/ utfordringer på sikt. Slik som frustrasjon, manglende konsentrasjon, lett irritabel, luftveisutfordringer, smerter, fordøyelsesproblemer og bestemmelser, kan komme av dårlig søvn og høyt stressnivå. Lag deg noen gode rutiner, og hjelp kroppen gjennom stress, til god hvile og bedre søvnkvalitet.

Noen løsninger:

> Bruk oljer gjennom dagen
> Unngå trening eller høyt aktivitetsnivå nærme leggetid > Vær ute i naturen daglig, å sørg for dagslys og frisk luft > Unn deg selv et fotbad eller et varmt bad på kvelden > Bruk diffuseren på kvelden/ natten

Lag deg en god kveldsrutine

Å ha noen faste rutiner med sine eteriske oljer, kan være til god nytte. Noen forslag til gode rutiner på kvelden kan være:

> Balance eller Black Spruce under føttene hver kveld > Basil eller binyreblanding over binyrer, evt.kapsel
> Peace på det tredje øyet, tinning og håndledd.
> Whisper for hetetokter på innsiden av legger.

Noen rutiner som kan støtte deg gjennom dagen, er også fint. Slik kan du støtte kroppen med å senke stressnivået, og finne roen tidligere på kvelden. Noen forslag til slike rutiner er:

 • > Utrensende sitrusoljer og oljeblandinger gjennom dagen. Grapefruit, Smart & Sassy og MetaPWR regulerer kortisolnivået

 • > Pust inn Rosmary og Peppermint (en dråpe av hver) i 3 minutter daglig.

 • > Basil daglig. Enten bare Basil eller i kombinasjon i binyreblandingen. Basil hjelper kroppen til å finne tilbake til kraften, støtter binyrene til, å komme

  tilbake til sin rytme.

  Er du en av de som sovner fort, men våkner igjen i løpet av natten? Da er det ofte leveren som jobber. Noen tips i dette tilfelle er:

  > Tangerine i grøt, smoothie, vann etc. Iløpet av dagen
  > Zendocrine med fraksjonert kokosolje over leveren, eller invortes/i kapsel


Noen gode oljer for å finne roen

Hver enkelt eterisk olje har sin unike kjemi, og noen ganger må vi prøve litt ulike eteriske oljer for å finne ut hva som passer best med vår kjemi. Under er det en oversikt over ulike eteriske oljer som er fine å bruke for sine beroligende egenskaper, enten det er for å støtte kroppen gjennom stress eller for å bedre søvnkvaliteten.

Adaptiv Hjelper oss til å forholde oss til stressfaktorer på en klarere, roligere og mer konstruktiv måte. Hjelper til med å prosessere og fordøye når det er litt mye. Bruk på håndledd, pust inn, smør over hjerte, i et fotbad eller i diffuseren. Passer bra gjennom hele dagen.

Frankincense De fleste av oss kjenner allerede til Frankincense, og dens evne til å fremme en atmosfære av ro og balanse. Den blir ofte brukt i

meditasjon og yoga, men kan også brukes for å skape et avslappende miljø. Ta under tungen, i kapsel eller smør under føttene når du trenger å hente deg inn eller før du skal sove.

Balance Oljeblandingen for ro, jording og balanse. Noen gode rutiner med denne er å smøre den under føttene morgen og kveld. Er det hektisk i hverdagen, er den også fin å smøre over bryst, nakke og pulspunkter.

Serenity Blandingen for ro og søvn. Den virker beroligende, fremmer avslapping og støtter kroppen til bedre søvn. Oljen kan brukes i ett fotbad, i diffuseren på kvelden eller smøres under føttene. Denne oljen skal ikke tas internt, men i nettbutikken selger de også Serenity Softgels som er trygge for internt bruk.

Ceaderwood En av de mest jordene oljene som finnes. Den virker beroligende, og er en god olje både for å roe ned og søvn. Bruk den i din

hudpleie for dens forbedrende fordeler, kombiner i et fotbad eller i diffuseren med andre beroligende oljer. Smør under føttene for ro, og om barna sover urolig/har mareritt.

Clary Sage Den avslappende, balanserende duften bidrar til å skape et avslappende miljø, og kan være en god støtte før leggetid.

Salvieblomsten har en behagelig, urteaktig og floral aroma som har vært brukt for sin gunstige effekt opp gjennom historien. Bruk aromatisk, smør under føttene eller kanskje litt i nakken.

Wild Orange Den friske duften er ikke bare oppløftende, men også beroligende. Bruk Wild Orange både topisk, aromatisk og internt. Kombiner i en tekopp eller ett glass vann før leggetid, smør under

føttene, eller pust inn. En god olje for å lette tankekjør og legge kommende gjøremål til sides.

Lavender

Lavender har mange gode bruksområder og beroligende fordeler. Lag deg en liten spray med vann og noen dråper Lavender, som du sprayer i rommet når du legger deg. Eller drypp en dråpe på din pute. Smør under beina for å støtte kroppen til bedre søvn, gjerne i kombinasjon med andre eteriske oljer som f.eks Wild Orange eller Balance. Ved internt bruk kan lavendel fremme fredelig søvn og lette følelsen av spenninger.

Copaiba

Dette er en beroligende og lindrende eterisk olje. Bruk den for sine fordeler den har for kroppen, å gi støtte både til å finne ro i kropp og sinn. Ta en dråpe under tungen (evt. kapsel), gjerne i kombinasjon med Frankincense for å berolige nervesystemet, eller smør under føttene. Om du trenger lindring, er den også fin å smøre på lokalt for sine fordeler.

Vetiver Dette er en beroligende, jordene eterisk olje som kommer av et gress. Bruk den for sine avslappende fordeler, og for å fjerne tankespinn. Den er fin å kombinere med andre eteriske oljer, som f.eks Wild Orange og Tulsi.

Tulsi

Eller «Helling basilikum» som den også blir kalt, er en urt som har lang historisk bruk. Tulsi betyr «den enestående», og ansees som dronningen av urter. Den har beroligende og avslappende fordeler, som passer fint som en del av din kveldsrutine. Tilsett en dråpe i din ansiktsrens, smør den under føtter (spesielt storetå) og nyt duften av den friske basilikum-aromaen.

Bergamot Med sin beroligende aroma, kan Bergamot bidra til å fremme ro og harmoni før sengetid. Den er beroligende og oppløftende, og kan være nyttig å bruke for å fremme en fredelig atmosfære på slutten av dagen. Bruk den i diffuser, smør over hjerte, under føtter, eller lag deg en sengetøyspray.

Roman Chamomille

Kjent for sine beroligende egenskaper som kan støtte både hud, fordøyelse og avslapping. Den søte, tusenfrydaktige duften er en nydelig olje på slutten av dagen, gjerne sammen med andre eteriske oljer som Bergamot, Lavender og Vetivere. Lag deg en roller som kan rulles over pulspunkter, bruk i diffuseren med andre beroligende oljer eller ta en dråpe i din kveldste.

Petitgrain

Dette er en unik olje med sin rene og friske aroma, som også skaper en rolig omgivelse. Som noen andre eteriske oljer, kan denne tas internt for å roe ned nervesystemet og fremme avslappende søvn. Den kan også brukes topisk og aromatisk, ved at du smører på pulspunkter, bruker den i diffuser eller lukter inn fra hendene når du trenger litt ro.

Peace Er en av følelsesoljene til DoTERRA. Denne oljeblandingen er satt sammen for å skape ro i kropp og sinn, og kan fint brukes som en del av din kveldsrutine også. Bruk den til å lindre frykt, bekymringer og engstelse ved å smøre den på tinning, over hjerte, pulspunkt og pust inn.

Noen oppskrifter

For at det skal være lett å holde på gode rutiner for å støtte søvn og redusere stress, er det godt å ha noen ferdige blandinger som kan hjelpe oss i hverdagen. Under finner du litt inspirasjon på hvordan man kan bruke de eteriske oljene som verktøy for stress og søvn. Du kan også lage dine egne rollere basert på hvilke eteriske oljer du synes har en beroligende effekt på deg. Kanskje du ønsker en roller du kan bruke gjennom dagen for å redusere stress, eller kanskje en ferdig på nattbordet som kan brukes under beina før du skal sove?


Sengetøyspray

100 ml Sprayflaske 15 dråper Lavender 15 dråper Copaiba Fyll opp med vann

Enkel soveblanding

20-30 dråper Serenity 20-30 dråper Vetiver
10 dråper Frankincense I 15 ml roller + FCO

«Sov på et øyeblikk»

20-30 dråper Wild Orange 20-30 dråper Vetiver
10 ml roller + FCO


Liquid Sleep 10 ml 15 dråper Lavender 10 dråper Vetiver
8 dråper Roman Chamomile

5 dråper Wild Orange 5 dråper Ylang Ylang 5 dråper Frankincense

+ FCO

Binyreblanding 10 ml 8 dråper Basil
8 dråper Lemon
5 dråper Rosmary

5 dråper Frankincense 3 dråper Clove
+ FCO

Påfør under føtter og på binyrene morgen og kveld.

Liberation Roller 10 ml 20 dråper Bergamot
20 dråper Vetiver
20 dråper Frankincense 20 dråper Roman Chamomile

+ FCO


Stress less 10 ml
10 dråper Lavender
10 dråper Peppermint 10 dråper Frankincense + FCO

Stress Release 10 ml 10 dråper Lavender
7 dråper Rosmary
4 dråper Wild Orange + Fco

Sleepy Time 10 ml
10 dråper Lavender
7 dråper Ceaderwood 4 dråper Frankincense